Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do mięs pieczonych, smażonej wątróbki lub polski odpowiednik melasy z granatów..
sitko, chochla, ściereczka
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8603
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3040
Polecam.
Odsłon: 1828
Polecam.
Odsłon: 528
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8603
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3040
Polecam.
Odsłon: 1828
Polecam.
Odsłon: 528
Składniki
Porzeczki nie trzeba szypułkować. Wystarczy umyć. Do garnka daje się owoce, odrobinę wody na dno i owoce doprowadza się do wrzenia pod przykryciem. Trzeba je pogotować aż owoce będą się rozpadać- około 15-20 minut, Przyda się też ściereczka do umycia kuchenki, porzeczka zawsze wykipi.
Owoce przeciera się, nie miałam kulki więc użyłam chochli. Przetarta porzeczka już jest wystarczająco gęsta ale można jeszcze ją chwile zredukować, około 30 minut. Na koniec daje się cukier, który trzeba rozmieszać. Gotowa melasę przelewa się do słoiczków i pasteryzuje 15 minut od zagotowania wody.
Smacznego :)