Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do mięs pieczonych, smażonej wątróbki lub polski odpowiednik melasy z granatów..
sitko, chochla, ściereczka
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1229
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 164
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1229
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 164
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Porzeczki nie trzeba szypułkować. Wystarczy umyć. Do garnka daje się owoce, odrobinę wody na dno i owoce doprowadza się do wrzenia pod przykryciem. Trzeba je pogotować aż owoce będą się rozpadać- około 15-20 minut, Przyda się też ściereczka do umycia kuchenki, porzeczka zawsze wykipi.
Owoce przeciera się, nie miałam kulki więc użyłam chochli. Przetarta porzeczka już jest wystarczająco gęsta ale można jeszcze ją chwile zredukować, około 30 minut. Na koniec daje się cukier, który trzeba rozmieszać. Gotowa melasę przelewa się do słoiczków i pasteryzuje 15 minut od zagotowania wody.
Smacznego :)