Do góry

Przetwory Przepis na:

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Mięso w słoikach - domowa konserwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 4878

Mięsną konserwę najlepiej zrobić samemu. Wiemy co wkładamy do słoika. A taka konserwa doskonale się sprawdza w czasie różnych wyjazdów, a u nas w czasie wakacji jest wręcz obowiązkowa. Mięsko, troszkę tłuszczyku i ta galaretka, to jest to. Można zrobić kanapkę, albo zagrzać i zrobić np. z makaronem.

Składniki

  • 2,5 kg mięsa wieprzowego - łopatki
  • 1 kg boczku surowego
  • 600 g boczku surowego wędzonego
  • przyprawa do mięsa wieprzowego bez glutaminianu sodu - czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, cząber, papryka słodka, r
  • 250 ml wody
  • 25 g żelatyny
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięso w słoikach - domowa konserwa

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 3cm. Takie kawałki bardziej tłuste przeznaczyć do przepuszczenia przez maszynkę do mięsa.
    Boczek surowy pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę i te kawałki z łopatki.
    Boczek surowy wędzony pokroić w drobną kostkę.
    Mięsa przełożyć do dużego naczynia i dodać przyprawy oraz wodę i żelatynę, sól.
    Mięso kilka minut wyrabiać. Wstawić do lodówki na godzinę.
    Następnie napełniać słoiki ( czyste, wyparzone ) mięsem do 3/4 wysokości. Starać się dobrze ugniatać, żeby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika nalać po 2-3 łyżki wody i dokładnie zamknąć przykrywką ( wyparzoną). Duży garnek wyłożyć ściereczką. Powstawiać słoiki i nalać letniej wody prawie pod nakrętki słoików. Ustawić na gazie i gotować 2 godziny. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. Dolewać wrzątku!
    Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić wszystko do wystudzenia, do następnego dnia. Nie wyjmować słoików.
    Czynność powtórzyć. Gotować 2 godziny i po tym czasie wystudzić. Nie wyjmować wcześniej słoików.
    Jak już wszystko wystygnie, to konserwa gotowa. U mnie wyszło 9 słoików.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 października Pychotka :) Nie mam to, jak własne wyroby, bo wiemy, co jemy, no i jak to smakuje, mniami :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń