Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku pogoda niezbyt sprzyjała moim roślinom. Obok dużych bulw buraków pojawiło się sporo małych. Szkoda wyrzucać maleństwa. Postanowiłam zrobić coś dla odmiany- kulki konserwowe
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4074
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415983
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2741
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4074
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415983
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2741
Składniki
Buraczki gotujemy w nieosolonej wodzie, aż zrobią się miękkie, wtedy zlewamy wodę, studzimy aby się nie poparzyć i obieramy ze skórki.
W czasie, gdy gotują się buraczki, przygotowujemy zalewę: Gotujemy wodę z przyprawami przez 15 minut, po czym wlewamy ocet.
Obrane buraczki zalewamy gotową zalewą. Do każdego słoiczka staramy się wrzucić każdą przyprawę (sprawiedliwie) i od razu zakręcamy. Jeszcze ciepłe słoiczki wstawiamy do dużego garnka, w którym na spód kładziemy ściereczkę, aby zrobić izolację między dnem garnka a słoikiem. Zalewamy do 3/4 wysokości słoików i gotujemy od momentu zagotowania 15 minut.
Uwagi: Nie wylewaj zalewy, możesz jej użyć do przygotowania barszczu.