Do góry

Przetwory Przepis na:

mini buraczki konserwowe

mini buraczki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 1333

W tym roku pogoda niezbyt sprzyjała moim roślinom. Obok dużych bulw buraków pojawiło się sporo małych. Szkoda wyrzucać maleństwa. Postanowiłam zrobić coś dla odmiany- kulki konserwowe

Składniki

  • 1 kg małych buraczków
  • 3szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
mini buraczki konserwowe

Przygotowanie

  1. Buraczki gotujemy w nieosolonej wodzie, aż zrobią się miękkie, wtedy zlewamy wodę, studzimy aby się nie poparzyć i obieramy ze skórki.

  2. W czasie, gdy gotują się buraczki, przygotowujemy zalewę:
    Gotujemy wodę z przyprawami przez 15 minut, po czym wlewamy ocet.

  3. Obrane buraczki zalewamy gotową zalewą. Do każdego słoiczka staramy się wrzucić każdą przyprawę (sprawiedliwie) i od razu zakręcamy. Jeszcze ciepłe słoiczki wstawiamy do dużego garnka, w którym na spód kładziemy ściereczkę, aby zrobić izolację między dnem garnka a słoikiem. Zalewamy do 3/4 wysokości słoików i gotujemy od momentu zagotowania 15 minut.

  4. Uwagi:
    Nie wylewaj zalewy, możesz jej użyć do przygotowania barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń