Do góry

Przetwory Przepis na:

Mini marchewki, fasolka szparagowa i ziemniaki konserwowe

Mini marchewki, fasolka szparagowa i ziemniaki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 142

Większość warzyw mrożę robiąc domowe mieszanki warzywne. Jednak kilka słoików postanowiłam zakonserwować. Tak przygotowane warzywa mogą być podstawą do zupy, wystarczy zawartość słoika wlać do rosołu i warzywna zupa gotowa. Jeśli warzywa pokroicie w kostkę, taką mieszankę można użyć jako bazę sałatki warzywnej.

Składniki

  • fasolka szparagowa
  • pasternak
  • mini marchewki
  • młode ziemniaki
  • Natka pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • curry
  • sól morska
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mini marchewki, fasolka szparagowa i ziemniaki konserwowe

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Do słoików (moje miały pojemność 380ml) układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pasternak, marchewki i fasolkę. Do każdego słoika wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, trochę posiekanej natki. Wsypujemy łyżeczkę soli morskiej i pół łyżeczki curry. Zalewamy przefiltrowaną wodą. Słoiczki zakręcamy. Ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze 45 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Sprawdzamy czy słoiczki dobrze się zassały (czy wieczka są wklęsłe). Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń