Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszkam od lat w Hiszpanii i ogorki gruntowe sa tutaj nie do zdobycia. ale w tym roku pojawily sie "ogoreczki baby" i postanowilam sprobowac czy nadaja sie do kiszenia. No a jak juz experymentowac, to na calego i zrobilam je na ostro. Przepis jest troche "na oko", bo duzo tu zalezy zalezy od gustu, ale mysle ze nikt nie bedzie mial problemu z jego wykonaniem. Mam nadzieje ze Wam zasmakuja.
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 11
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 988
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 844
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2273
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2286
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1031
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 11
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 988
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 844
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2273
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2286
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1031
Składniki
Jak juz wspomnialam, uzylam ogoreczkow baby, sa one mniejsze i jasniejsze od naszych ogorkow gruntowych, ale juz moge potwierdzic ze swietnie nadaja sie do kiszenia. Zalaczam fotke. Proces przygotowania jest identyczny jak w przypadku ogorkow kiszonych. Jako ze w domu uwielbiamy ostre potrawy, uzylam papryczek chile habanero, ktore sa bardzo ostre, ale mozna tez wykorzystac jakas mniej pikantna odmiane, np jalapeño.
Do wysterylizowanych sloikow wkladam pionowo ogorki, przekladajac zabkami czosnku, kawalkami imibiru i lodygami koperku. Do kazdego sloiczka dodaje jedna papryczke habanero wraz z pestkami przekrojona na dwie polowki. Zalewam osolona ciepla woda (2 plaskie lyzki soli na litr wody). Uzywam wody mineralnej, bo unas kranowka jest okropna. Odstawiam w ciemne miejsce, po kilku dniach dokrecam mocniej zakretki. U mnie ogorki byly gotowe po tygodniu, ale to juz bedzie zalezec od temperatury, (tutaj mielismy w domu ok 30ºC). Zycze smacznego.