Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszkam od lat w Hiszpanii i ogorki gruntowe sa tutaj nie do zdobycia. ale w tym roku pojawily sie "ogoreczki baby" i postanowilam sprobowac czy nadaja sie do kiszenia. No a jak juz experymentowac, to na calego i zrobilam je na ostro. Przepis jest troche "na oko", bo duzo tu zalezy zalezy od gustu, ale mysle ze nikt nie bedzie mial problemu z jego wykonaniem. Mam nadzieje ze Wam zasmakuja.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 38
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 300
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 38
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 300
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Składniki
Jak juz wspomnialam, uzylam ogoreczkow baby, sa one mniejsze i jasniejsze od naszych ogorkow gruntowych, ale juz moge potwierdzic ze swietnie nadaja sie do kiszenia. Zalaczam fotke. Proces przygotowania jest identyczny jak w przypadku ogorkow kiszonych. Jako ze w domu uwielbiamy ostre potrawy, uzylam papryczek chile habanero, ktore sa bardzo ostre, ale mozna tez wykorzystac jakas mniej pikantna odmiane, np jalapeño.
Do wysterylizowanych sloikow wkladam pionowo ogorki, przekladajac zabkami czosnku, kawalkami imibiru i lodygami koperku. Do kazdego sloiczka dodaje jedna papryczke habanero wraz z pestkami przekrojona na dwie polowki. Zalewam osolona ciepla woda (2 plaskie lyzki soli na litr wody). Uzywam wody mineralnej, bo unas kranowka jest okropna. Odstawiam w ciemne miejsce, po kilku dniach dokrecam mocniej zakretki. U mnie ogorki byly gotowe po tygodniu, ale to juz bedzie zalezec od temperatury, (tutaj mielismy w domu ok 30ºC). Zycze smacznego.