Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieszkam od lat w Hiszpanii i ogorki gruntowe sa tutaj nie do zdobycia. ale w tym roku pojawily sie "ogoreczki baby" i postanowilam sprobowac czy nadaja sie do kiszenia. No a jak juz experymentowac, to na calego i zrobilam je na ostro. Przepis jest troche "na oko", bo duzo tu zalezy zalezy od gustu, ale mysle ze nikt nie bedzie mial problemu z jego wykonaniem. Mam nadzieje ze Wam zasmakuja.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Składniki
Jak juz wspomnialam, uzylam ogoreczkow baby, sa one mniejsze i jasniejsze od naszych ogorkow gruntowych, ale juz moge potwierdzic ze swietnie nadaja sie do kiszenia. Zalaczam fotke. Proces przygotowania jest identyczny jak w przypadku ogorkow kiszonych. Jako ze w domu uwielbiamy ostre potrawy, uzylam papryczek chile habanero, ktore sa bardzo ostre, ale mozna tez wykorzystac jakas mniej pikantna odmiane, np jalapeño.
Do wysterylizowanych sloikow wkladam pionowo ogorki, przekladajac zabkami czosnku, kawalkami imibiru i lodygami koperku. Do kazdego sloiczka dodaje jedna papryczke habanero wraz z pestkami przekrojona na dwie polowki. Zalewam osolona ciepla woda (2 plaskie lyzki soli na litr wody). Uzywam wody mineralnej, bo unas kranowka jest okropna. Odstawiam w ciemne miejsce, po kilku dniach dokrecam mocniej zakretki. U mnie ogorki byly gotowe po tygodniu, ale to juz bedzie zalezec od temperatury, (tutaj mielismy w domu ok 30ºC). Zycze smacznego.