Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę pyszną sałatkę wypatrzyłam na blogu www.wkuchennymoknieewy.blogspot.com. Miałam jeszcze trochę świeżych ogórków, więc nie zastanawiając się długo, postanowiłam z niego skorzystać. Warto było... Mizeria jest pyszna, delikatnie kwaskowa, z wyraźną nutą słodyczy. Moim zdaniem idealnie sprawdzi się do obiadu. Poniżej podaję przepis z moimi małymi zmianami.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Składniki
Ogórki i marchew myjemy, obieramy ze skórki, cebulę pozbawiamy łupinek. Przygotowujemy trzy miski, po jednej dla każdego warzywa. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, solimy (1 łyżka soli) i odstawiamy na dwie godzinki, aby puściły sok. Podobnie postępujemy z cebulą, tyle że ją kroimy w piórka. Marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach, również dodajemy łyżkę soli i odstawiamy. Po około dwóch godzinach warzywa odciskamy, pozbawiając je nadmiaru soli i wody.
W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę, dodajemy pokrojone warzywa.
Wszystko razem mieszamy i gotujemy 15 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiczki przechowujemy w spiżarni.
Smacznego.