Do góry

Przetwory Przepis na:

Mizeria z marchewką (na zimę)

Mizeria z marchewką (na zimę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48679

Dodano:

Odsłon: 24240

Przepis na tę pyszną sałatkę wypatrzyłam na blogu www.wkuchennymoknieewy.blogspot.com. Miałam jeszcze trochę świeżych ogórków, więc nie zastanawiając się długo, postanowiłam z niego skorzystać. Warto było... Mizeria jest pyszna, delikatnie kwaskowa, z wyraźną nutą słodyczy. Moim zdaniem idealnie sprawdzi się do obiadu. Poniżej podaję przepis z moimi małymi zmianami.

Składniki

  • ogórki 1 kg
  • cebula 5 sztuk
  • marchew 5 sztuk
  • sól 3 łyżki
  • zalewa:
  • ocet 10% 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • woda 1/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziarna czarnego pieprzu 6 sztuk
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki i marchew myjemy, obieramy ze skórki, cebulę pozbawiamy łupinek. Przygotowujemy trzy miski, po jednej dla każdego warzywa.
    Ogórki kroimy w cienkie plasterki, solimy (1 łyżka soli) i odstawiamy na dwie godzinki, aby
    puściły sok. Podobnie postępujemy z cebulą, tyle że ją kroimy w piórka. Marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach, również dodajemy łyżkę soli i odstawiamy.
    Po około dwóch godzinach warzywa odciskamy, pozbawiając je nadmiaru soli i wody.

  2. W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę, dodajemy pokrojone warzywa.

  3. Wszystko razem mieszamy i gotujemy 15 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiczki
    przechowujemy w spiżarni.

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Madzia74d 01 września 2015 Witam! Proszę o podanie wielkości słoika koncentratu pomidorowego Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń