Do góry

Przetwory Przepis na:

Młoda kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Młoda kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18906

Dodano:

Odsłon: 729

Bardzo smaczna kiszona, młoda kapusta z marchwią i mrożoną żurawiną. Kapusta do bieżącego konsumowania. Po 14 dniach jest gotowa.

Składniki

  • kapusta młoda, kamienna głowa 3 kg
  • marchew 2 szt.
  • żurawina 2 garście
  • sól kamienna do przetworów 3 łyżki
  • kminek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podstawowe składniki:

    kapusta młoda kamienna głowa 3 kg
    marchew 2 szt.

  2. Marchew ścieramy przez większe oczka.

  3. Kapustę obieramy z niepotrzebnych pierwszych liści, szatkujemy. Rozsypujemy po całości sól, kminek i żurawinę.

  4. Dobrze wszystko mieszamy gniotąc w dłoniach. Wymieszaną kapustę ze składnikami ugniatamy.

  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby sól rozpuściła się, oraz żeby kapusta puściła sok.

  6. Jeszcze raz dobrze mieszamy gniotąc w dłoniach kapustę. Przygotowujemy garnek kamienny, parzymy gorącą wodą, wycieramy do suchego i układamy ugniatając warstwami kapustę. Ułożoną kapustę w garnku zalewamy powstałym sokiem z kapusty.

  7. Kładziemy na wierzch wyparzony talerz, przyciskamy butlą 5 litrową z wodą. Przez 4-5 dni wystąpi burzliwa fermentacja, musimy podczas tej fermentacji robić dziury drewnianą pałką (może być trzonek od tłuczka do mięsa.). Po burzliwej fermentacji wstawiamy garnek z kapustą do lodówki na tydzień. Po 14 dniach możemy kapustę powkładać do słoików.

  8. Kapusta kiszona po 14 dniach.

  9. Bardzo zdrowa, idealna na surówki, zupę i bigos.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń