Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy do słoików

Mus jabłkowy do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2455

Dodano:

Odsłon: 3002

Mus jabłkowy do słoików to pyszny, zdrowy i prosty w wykonaniu dodatek do ciast, deserów czy naleśników. Warto go przygotować, aby w chłodne jesiennie i zimowe wieczory przypomnieć sobie smak lata.

Składniki

  • 3 kg jabłek np papierówek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mus jabłkowy do słoików

Przygotowanie

  1. Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne a następnie jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do dużego garnka, wlewamy do nich wodę i gotujemy na małym ogniu często mieszając do momentu aż jabłka będą miękkie i zaczną sie rozpadać, około 20 minut. Po tym czasie do jabłek wspypujemy cukier, wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści.

  2. Następnie masę jabłkową blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorący mus przekładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń