Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy dla Was świetny przepis na kiszoną kapustę. Dodatek marchewki nadaje jej ładnego koloru, cebula i jabłko podkręcają smak, a kminek łagodzi ewentualne niedogodności po zjedzeniu kapusty.
Składniki
Z kapusty pozbądź się kilku wierzchnich liści. Wytnij głąb i poszatkuj.
Marchewkę, cebulę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W dużej misce wymieszaj ze sobą kapustę, marchewkę, cebulę i jabłko. Dodaj sól i kminek, ponownie wymieszaj, najlepiej dłońmi.
Kapustę wraz z dodatkami przełóż do słoików, dokładnie dociśnij. Na samym środku np. za pomocą uchwytu do tłuczka zrób wgłębienie (na całą wysokość słoika), dzięki temu kapusta będzie mogła lepiej fermentować.
Każdy ze słoików przykryj wieczkiem, ale nie zakręcaj. Odstaw je na 6 dni w ciepłe, ale nie gorące miejsce. Pamiętaj, aby codziennie na nowo podociskać kapustę i zrobić wgłębienie.
Po upływie tygodnia wyparz zakrętki, osusz brzegi słoików i dokładnie zakręć. Tak przygotowaną kapustę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.