Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka “kopiąca” Romana Sklepowicza to trunek wyjątkowy. Ponoć jest to bomba witaminowa, przeciwgrypowa, skuteczny środek zwalczający wirusy. Działa profilaktycznie, a w przypadku infekcji – napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, a tym samym wspomaga organizm w walce z chorobami typu przeziębieniowego. Na pewno jest o wiele lepsza, niż popularne środki przeciwgrypowe z apteki, bo to produkt na bazie naturalnych surowców, których działanie łatwo możemy rozpoznać. Wystarczy poszukać w sprawdzonych źródłach, poczytać i dowiedzieć się o właściwościach zdrowotnych poszczególnych składników. Jeśli do tego dodać efekt synergii (czyli współdziałania poszczególnych składników, wzmocnionego wzajemnym oddziaływaniem), to na pewno uzyskamy coś bezapelacyjnie lepszego, niż taki na przykład paracetamol. Środek, którego mechanizm działania i szlaki metaboliczne nie są dobrze rozpoznane, więc właściwie nie wiadomo, jak on działa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 368
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 368
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Owoce pigwy umyj dokładnie, pozbywając się wszystkich włosków obecnych na skórce. Przetnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami (nie wyrzucaj!) i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ja oczywiście ułatwiam sobie życie, więc użyłam malaksera z odpowiednią wkładką, co i Tobie polecam. Rozdrobnione pigwy umieść w 6-litrowym słoju.
Czosnek obierz z łusek i posiekaj drobno.
Imbir umyj dokładnie i pokrój drobno lub też zetrzyj na dużych oczkach tarki. I oczywiście dodaj do słoja.
Ostre papryczki wraz z pestkami (odrzuć tylko ogonki) pokrój drobno i dodaj do słoja.
W słoju umieść również pozostałe składniki – pyłek pszczeli, miód, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, świeżo wyłuskane i z grubsza posiekane orzechy włoskie, lekko zmiażdżone nasiona ostropestu. Miód powinien być płynny, ale konstruowałam tę nalewkę w środku nocy i już naprawdę nie miałam energii, by rozpuszczać miód. Więc dodałam taki wprost ze słoika, raczej gęsty i częściowo skrystalizowany. Tobie nie polecam tego sposobu, bo taki zestalony miód nie rozpuszcza się łatwo. Liczę jednak na to, że mój z czasem rozpuści się w spirytusie
Wszystkie ingrediencje umieszczone w słoju zalej spirytusem – ma być go tyle, by przykrył składniki. Czyli jakieś 2,5 litra.
Nalewkę wytrawiaj przez 100-120 dni (czyli przez około 3-4 miesiące), potrząsając słojem przynajmniej raz w tygodniu. Można też zamieszać dużą łyżką. Następnie odcedź nalewkę, przefiltruj (tutaj bardzo polecam filtry do cedzenia mleka, są po prostu genialne!) i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym miejscu (lub w ciemnym szkle), zażywaj łyżkę nalewki 2-3 razy dziennie. Na zdrowie!