Do góry

Przetwory Przepis na:

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2360

Dodano:

Odsłon: 121

Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie.

Składniki

  • Kwiaty lipy - 3 szklanki
  • Miód - 750ml
  • Woda - 750ml
  • Spirytus - 500ml
  • Starta skórka z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

Przygotowanie

  1. Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

    Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

    Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

    Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

    Odstawiamy na 3-4 tygodnie.


    W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok - na pewno się przyda ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń