Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie.
Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.
Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.
Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.
Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.
Odstawiamy na 3-4 tygodnie.
W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok - na pewno się przyda ;)
Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego,...
Odsłon: 20584
Bardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie.
Odsłon: 302
Przepis dnia
Takie danie to smak z dzieciństwa,robiła mi go babcia.Nie każdy zna lub pamię...
Odsłon: 33000
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31609
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9585
Bardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie.
Odsłon: 302
Przepis dnia
Takie danie to smak z dzieciństwa,robiła mi go babcia.Nie każdy zna lub pamię...
Odsłon: 33000
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31609
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9585
Składniki
Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny. Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką. Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę. Odstawiamy na 3-4 tygodnie. W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok - na pewno się przyda ;)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 1351
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 258