Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka wiśniowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych letnich nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8533
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1123
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8533
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1123
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 454
Składniki
Dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować, wsypać do słoja, dodać miód lub cukier oraz przyprawy (laskę wanilii naciąć wzdłuż). Wlać spirytus, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie alkohol zlać, a owoce przepłukać wódką i połączyć z nastojem owocowym. Nalewkę rozlać do butelek i odstawić do sklarowania. Powinna dojrzewać pół roku. Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)