Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka wiśniowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych letnich nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1159
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 408
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3324
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 863
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1159
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 408
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3324
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 863
Składniki
Dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować, wsypać do słoja, dodać miód lub cukier oraz przyprawy (laskę wanilii naciąć wzdłuż). Wlać spirytus, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie alkohol zlać, a owoce przepłukać wódką i połączyć z nastojem owocowym. Nalewkę rozlać do butelek i odstawić do sklarowania. Powinna dojrzewać pół roku. Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)