Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Ocet balsamiczny  z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6047

Dodano:

Odsłon: 6687

Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

Składniki

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Umyc porzeczki i wybrac dojrzale owoce, wlozyc do garnka z cukrem i sola i zmiazdzyc najlepiej tluczkiem do ziemniaków. Odstawić na ok. godzine.
    Po godzinie dodac ocet balsamiczny i przyprawy. Zagotowac wszystko do wrzenia a nastepnie gotowac na bardzo malym ogniu ogniu przez około 15 minut.
    Odcedzic przez sito lub gaze i przelac do czystej butelki.

  2. Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń