Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałaty z dresingiem z octu malinowego smakują wybornie i przypominają lato.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 368
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15200
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3110
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 368
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15200
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3110
Składniki
Ocet robię w dużym pojemniku, żeby nie uciekło a poza tym można zamieszać całość bez łyżki i otwierania. Czyste ale nie umyte maliny zalałam wodą z rozrobionym cukrem. Naczynie przykryłam chusteczką higieniczna i zawiązałam sznurkiem. Słój stoi na blacie i codziennie przez trzy tygodnie mieszam słojem aby unoszące się w fermencie maliny opadały. Po trzech tygodniach maliny opadną. Warto zapisać daty nastawu na etykiecie słoja. Po sześciu tygodniach ocet będzie dobry,można go zlać z nad osadu i aby zakończyć proces, ocet można schować do lodówki. Smacznego :)