Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatyczne. Dodają sałatom i daniom niezwykłego, letniego smaku.
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 234
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 604
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2427
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 234
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 604
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2427
Składniki
Niemyte porzeczki dałam do dużego słoja. Przepraszam ze tą nieestetyczna pozostałość po etykiecie. Zalałam osłodzoną wodą. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym i zamocowałam gumką recepturką. Słoik powinien być większy bo owoce będą chciały "wyjść", wtedy powinno się lekko zamieszać słoikiem. Jeśli używamy łyżki, za każdym razem powinna być czysta.
Po miesiącu zlałam owoce przez sitko.
Ocet dałam z powrotem do słoika i zostawiłam go przykryty jak wcześniej.
Po kolejnym miesiącu będzie już na occie "matka". Zdjęłam go a ocet zciągnęłam z nad osadu. Osad powodowałby dalsze gazowanie. Ocet przechowuje się w lodówce najlepiej z butelką na stary kapsel.
Smacznego :)