Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatyczne. Dodają sałatom i daniom niezwykłego, letniego smaku.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1064
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13010
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1064
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13010
Składniki
Niemyte porzeczki dałam do dużego słoja. Przepraszam ze tą nieestetyczna pozostałość po etykiecie. Zalałam osłodzoną wodą. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym i zamocowałam gumką recepturką. Słoik powinien być większy bo owoce będą chciały "wyjść", wtedy powinno się lekko zamieszać słoikiem. Jeśli używamy łyżki, za każdym razem powinna być czysta.
Po miesiącu zlałam owoce przez sitko.
Ocet dałam z powrotem do słoika i zostawiłam go przykryty jak wcześniej.
Po kolejnym miesiącu będzie już na occie "matka". Zdjęłam go a ocet zciągnęłam z nad osadu. Osad powodowałby dalsze gazowanie. Ocet przechowuje się w lodówce najlepiej z butelką na stary kapsel.
Smacznego :)