Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet porzeczkowy

Ocet porzeczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 676 Ocena: 13683

Dodano:

Odsłon: 159

Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatyczne. Dodają sałatom i daniom niezwykłego, letniego smaku.

Składniki

  • porzeczki u mnie mieszane, czerwona i biała 500ml
  • woda do przykrycia owoców
  • cukier lub miód 2 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ocet porzeczkowy

Przygotowanie

  1. Niemyte porzeczki dałam do dużego słoja. Przepraszam ze tą nieestetyczna pozostałość po etykiecie.
    Zalałam osłodzoną wodą. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym i zamocowałam gumką recepturką.

    Słoik powinien być większy bo owoce będą chciały "wyjść", wtedy powinno się lekko zamieszać słoikiem.
    Jeśli używamy łyżki, za każdym razem powinna być czysta.

  2. Po miesiącu zlałam owoce przez sitko.

  3. Ocet dałam z powrotem do słoika i zostawiłam go przykryty jak wcześniej.

  4. Po kolejnym miesiącu będzie już na occie "matka". Zdjęłam go a ocet zciągnęłam z nad osadu. Osad powodowałby dalsze gazowanie.
    Ocet przechowuje się w lodówce najlepiej z butelką na stary kapsel.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 02 września Uwielbiam i robie od lat, teraz jest najlepsza pora na octy owocowe, potem robie jeszcze kremy balsamiczne. Porzeczkowy to dobry wybór, pasuje do wielu dan. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 września O widzisz, kiedyś mi koleżanka z liceum coś podobnego podesłała ( tylko bez podtekstów hihi ) i czasem coś tam się robi :) Smakuje wybornie w sałatkach :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń