Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatyczne. Dodają sałatom i daniom niezwykłego, letniego smaku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12603
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1431
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13693
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5757
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12603
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1431
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13693
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5757
Składniki
Niemyte porzeczki dałam do dużego słoja. Przepraszam ze tą nieestetyczna pozostałość po etykiecie. Zalałam osłodzoną wodą. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym i zamocowałam gumką recepturką. Słoik powinien być większy bo owoce będą chciały "wyjść", wtedy powinno się lekko zamieszać słoikiem. Jeśli używamy łyżki, za każdym razem powinna być czysta.
Po miesiącu zlałam owoce przez sitko.
Ocet dałam z powrotem do słoika i zostawiłam go przykryty jak wcześniej.
Po kolejnym miesiącu będzie już na occie "matka". Zdjęłam go a ocet zciągnęłam z nad osadu. Osad powodowałby dalsze gazowanie. Ocet przechowuje się w lodówce najlepiej z butelką na stary kapsel.
Smacznego :)