Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe octy są niezwykle łatwe w wykonaniu no i przede wszystkim są aromatyczne. Dodają sałatom i daniom niezwykłego, letniego smaku.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1247
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 587
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1349
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1247
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 587
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1349
Składniki
Niemyte porzeczki dałam do dużego słoja. Przepraszam ze tą nieestetyczna pozostałość po etykiecie. Zalałam osłodzoną wodą. Słoik przykryłam ręcznikiem papierowym i zamocowałam gumką recepturką. Słoik powinien być większy bo owoce będą chciały "wyjść", wtedy powinno się lekko zamieszać słoikiem. Jeśli używamy łyżki, za każdym razem powinna być czysta.
Po miesiącu zlałam owoce przez sitko.
Ocet dałam z powrotem do słoika i zostawiłam go przykryty jak wcześniej.
Po kolejnym miesiącu będzie już na occie "matka". Zdjęłam go a ocet zciągnęłam z nad osadu. Osad powodowałby dalsze gazowanie. Ocet przechowuje się w lodówce najlepiej z butelką na stary kapsel.
Smacznego :)