Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny do sałatek i przetworów!
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast.
Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier.
Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił.
Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania.
Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu.
W lodówce można przechowywać w nieskończoność.
Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna!
Smacznego :)
Nadmiar winogronu warto przeznaczyć na przygotowanie smacznej galaretki.
Odsłon: 8621
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 229
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 30
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 26
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 229
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 30
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 26
Składniki
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast. Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier. Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił. Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania. Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu. W lodówce można przechowywać w nieskończoność. Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna! Smacznego :)
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Przetwory
Dżem truskawkowy przepis babci
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Dżem rabarbarowy
Chcesz wykorzystać rabarbar do stworzenia przetworu, w którym pozostawisz jeg...
Odsłon: 114
Dżem truskawkowy przepis babci
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem tr...
Odsłon: 124