Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18167
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2530
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 212
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 254
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5426
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18167
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2530
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 212
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 254
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5426
Składniki
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast. Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier. Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił. Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania. Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu. W lodówce można przechowywać w nieskończoność. Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna! Smacznego :)