Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15621
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4696
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2896
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15621
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4696
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2896
Składniki
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast. Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier. Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił. Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania. Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu. W lodówce można przechowywać w nieskończoność. Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna! Smacznego :)