Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242346
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 426
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242346
Składniki
Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast. Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier. Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił. Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania. Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu. W lodówce można przechowywać w nieskończoność. Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna! Smacznego :)