Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem kto jeszcze nie robił niech spróbuje.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 629
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 988
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1987
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 629
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 988
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1987
Składniki
Świeże ogórki umyć i pokroić w plasterki ale bez końcówek. Jeśli ogórki były zrywane wcześniej to należy je namoczyć około 2 godzin w wodzie. Pokrojone ogórki zasypać solą w misce i wymieszać. Marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. Marchew pokroić w cieniutkie plasterki ( cieńsze od ogórków, ja użyłam szatkownicy ). Cebulę pokroić w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucić do miski z ogórkami, dodać resztę składników i wymieszać. Tak przygotowane ogórki odstawić na 7-8 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu napełniać słoiki warzywami i zalać powstałą zalewą. Potem pasteryzować je 10 minut od zagotowania. Z tej porcji wyszło mi 6 słoików takich jak na zdjęciu.