Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki gyros

Ogórki gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 117

Ostatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem kto jeszcze nie robił niech spróbuje.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2 szk cukru ( w przepisie było 2,5 ja dałam mniej )
  • 1 szk octu
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 1 przyprawa do gyrosa ( kebab - gyros 30 g )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki gyros

Przygotowanie

  1. Świeże ogórki umyć i pokroić w plasterki ale bez końcówek.
    Jeśli ogórki były zrywane wcześniej to należy je namoczyć około 2 godzin w wodzie.
    Pokrojone ogórki zasypać solą w misce i wymieszać.
    Marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć.
    Marchew pokroić w cieniutkie plasterki ( cieńsze od ogórków, ja użyłam szatkownicy ).
    Cebulę pokroić w piórka a czosnek w cienkie plasterki.
    Wszystko wrzucić do miski z ogórkami, dodać resztę składników i wymieszać.
    Tak przygotowane ogórki odstawić na 7-8 godzin od czasu do czasu mieszając.
    Po upływie tego czasu napełniać słoiki warzywami i zalać powstałą zalewą.
    Potem pasteryzować je 10 minut od zagotowania.
    Z tej porcji wyszło mi 6 słoików takich jak na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń