Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w modzie są ogórki w przyprawie gyros. Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików. Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików. Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy. Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać. Zatem kto jeszcze nie robił niech spróbuje.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1667
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 704
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 853
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1667
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 704
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 853
Składniki
Świeże ogórki umyć i pokroić w plasterki ale bez końcówek. Jeśli ogórki były zrywane wcześniej to należy je namoczyć około 2 godzin w wodzie. Pokrojone ogórki zasypać solą w misce i wymieszać. Marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. Marchew pokroić w cieniutkie plasterki ( cieńsze od ogórków, ja użyłam szatkownicy ). Cebulę pokroić w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucić do miski z ogórkami, dodać resztę składników i wymieszać. Tak przygotowane ogórki odstawić na 7-8 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu napełniać słoiki warzywami i zalać powstałą zalewą. Potem pasteryzować je 10 minut od zagotowania. Z tej porcji wyszło mi 6 słoików takich jak na zdjęciu.