Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6198

Dodano:

Odsłon: 5003

Pyszne ogórki zwane też ogórkami po kartusku. Łagodne w smaku.Idealne na kanapki ale również jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki

  • ogórki ok. 2,5 kg
  • do każdego słoika:
  • czosnek 2 ząbki
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liść laurowy 0,5 szt
  • marchew 3-4 plastry
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • koper 1 koszyczek
  • papryka czerwona
  • zalewa:
  • woda 5 szklanek
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 0,5 szklanki
  • sól 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki kanapkowe

Przygotowanie

  1. Wodę, cukier, ocet /10%/ i sól zagotowujemy i odstawiamy.
    Ogórki myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół.
    Do każdego słoika wkładamy: pokrojone w plastry ząbki czosnku i marchew, pokrojoną w małą kostkę paprykę /ok. 1 łyżki/, pokruszoną połowę liścia laurowego i wsypujemy ziele angielskie i gorczycę.
    Następnie układamy połówki ogórków i zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 8-10 min. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

    *Do słoików oprócz czerwonej papryki możemy dodać pokrojoną papryczkę chili - ogórki będą pikantniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń