Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjemnością .
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6203
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9123
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8718
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6203
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9123
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8718
Składniki
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka .
Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki . Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut . Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) .
Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut .
Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach . Idealny dodatek do kanapek , burgerów . Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .