Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjemnością .
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27317
Polecam, pychota.
Odsłon: 234
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 50
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27317
Polecam, pychota.
Odsłon: 234
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 50
Składniki
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka .
Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki . Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut . Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) .
Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut .
Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach . Idealny dodatek do kanapek , burgerów . Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .