Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kanapkowe wystarczy wyciągnąć ze słoika i od razu układać na pieczywie. Dobrze też smakują jako dodatek do grilla.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4174
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 675
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17393
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3250
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 213
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4174
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 675
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17393
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3250
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 213
Składniki
Ogórki dokładnie umyj. Pokrój w dość cienkie plasterki (w poprzek), tak aby były wygodne do nakładania na kanapki. Przełóż je do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny, aby puściły sok.
W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem. Do gotującej się zalewy dodaj pokrojoną w piórka cebulę, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Gotuj całość przez kilka minut, aż cebula lekko zmięknie.
Odcedź ogórki z nadmiaru soku. Układaj je ciasno w wyparzonych słoikach, przekładając świeżym, posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułóż trochę cebuli i po kilka ziarenek przypraw z zalewy.
Zalej ogórki gorącą zalewą tak, aby całkowicie przykryła warzywa.
Słoiki mocno zakręć, pasteryzuj przez 5 minut, a potem studź odwrócone do góry dnem.