Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe z curry - pyszne i proste w przygotowaniu - ogórki kanapkowe na zimę

Ogórki kanapkowe z curry - pyszne i proste w przygotowaniu - ogórki kanapkowe na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 90709

Dodano:

Odsłon: 6343

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki kanapkowe z curry do słoików. Ogórki są bardzo smaczne, zalewa jest słodko-kwaśna, więc nie jest ostra, a do tego jest curry który daje im orientalny smak i zapach. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków, bo ogórki są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 900 ml
  • 2 kg ogórków
  • na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10% (szklanka 250 ml)
  • 1 ½ szklanki cukru (szklanka 250 ml) – około 350 gramów
  • 1 łyżka z górką soli do przetworów (około 30 gramów)
  • 4 łyżeczki curry
  • do każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 listek laurowy (taki nie za duży), 3 ziarenka ziela angielskiego, 5-6 ziarenek pieprzu, 1 ząbek czosnku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kanapkowe z curry - pyszne i proste w przygotowaniu - ogórki kanapkowe na zimę

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, curry, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.

  2. Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i około 5-6 ziarenek pieprzu.

  3. Następnie z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję wzdłuż w plasterki. Tak pokrojone ogórki układam w słoikach.

    Tak przygotowane ogórki zalewam zalewa, tak żeby ogórki były przykryte. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

  4. Pasteryzacja:
    Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
    Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

    Ogórki są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń