Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 592

Dodano:

Odsłon: 206

Pyszne kiszone ogóreczki do skonsumowania za trzy dni. Przygotowane domowo i tradycyjnie, tylko na naturalnych składnikach. Przygotowanie 15 minut, czas oczekiwania trzy dni.

Składniki

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych / najlepsze małe/
  • 3-4 łodygi kopru z kwiatistanami i nasionami, mogą być suszone
  • kawałek korzenia chrzanu ok. 5cm
  • 3-4 ząbków czosnku
  • można dodać liść czarnej porzeczki lub winogrona ale nie koniecznie
  • 1 łyżka soli
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki myję dokładnie. Namaczam ok. 30 min w zimnej wodzie. Obcinam ogonki.

    Koper i liście płuczę. Chrzan i czosnek obieram i kroję.


    Do słoja wkładam warstwami, dość ściśle ogórki, rozłożone baldachy kopru, liść porzeczki. Przesypuję pokrojonym chrzanem i czosnkiem.

    Przygotowuję ok. 3 litry ciepłej, osolonej wody.

    Ogórki zalewam woda tak, że by nic nie wystawało. Na wierzchu kładę dociskający spodek.

    Słój przykrywam ściśle tetrową (bawełnianą) ściereczką i odstawiam na trzy dni.


  2. Po dwóch dniach wygląda tak :)

  3. po trzech można zjadać

    smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 19 września Kiszenie ogórków to zadanie mojej córki. Robi podobnie jak Ty. My z mężem tylko zajadamy.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń