Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1310
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1111
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1310
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1111
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Składniki
Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe (jasną stroną do dołu) .
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrojony na pół oraz kawałek kwiatka kopru .
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .
Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnionego pomieszczenia .
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy .