Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima niebawem się pojawi a że mamy sezon ogórkowy tak więc pomału przygotowuję ogórki kiszone w wersji która zawsze robi moja mama i ja również robię je od lat są zawsze twarde i super kwaśne, nigdy nie są w środku puste czy zepsute
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10371
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 783
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10371
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 783
Składniki
Na początek przygotować ogórki, koper oraz chrzan, wszystko dokładnie umyć a chrzan obrać. Do słoika włożyć po kolei koper razem z nasieniem wsypać na litrowy słoik płaską łyżkę soli, dodać kawałek chrzanu przekrojony na pół oraz czosnek również przekrojony i liść wiśni
Do przygotowanego słoika układać upychając ogórki odcinając im końce delikatnie, zalać surową wodą z butelki pięciolitrowej niegazowanej lub wodą prosto ze studni aż do wierzchu ( ja nie gotuję wody do kiszenia ogórków ). Szczelnie zakręcić pokrywkę i wstrząsając słoikiem wymieszać wodę z solą, tak przygotowane pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż będzie widoczne kiszenie czyli jak ogórki zaczną zmieniać kolor
Po dwóch dniach stania ogórków w ciepłym miejscu ( u mnie w kuchni na blacie z wyłożoną grubą ściereczką ponieważ w czasie kiszenia uchodzi sok ). Na trzeci - czwarty dzień ogórki są już zakiszone i można przenieść je do piwnicy tam ukiszą się do końca. Na zimę takie ogórki jak znalazł będą w sam raz na kanapki ze smalczykiem, do sałatki jarzynowej a nawet do zupki ogórkowej