Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki, korniszony kiszone w słojach na zimę. Po ukiszeniu są twarde,smaczne, idealne do sałatek.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16880
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 326
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 850
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24120
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16880
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 326
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 850
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24120
Składniki
Do kiszenia użyłam małych ogóreczków, korniszony. Po ukiszeniu są twarde i smaczne. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Ogórki muszą napić się wody. W między czasie parzymy 2 słoje 3 litrowe, wycieramy do suchego. Na dno słoja kładziemy 3 plastry chrzanu, łodygi i baldach kopru oraz połowę pokrojonej, nie obieranej główki czosnku. Układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków kładziemy ponownie koper, czosnek, plastry chrzanu. Układamy drugą warstwę ogórków, także pionowo, jasną końcówką do dołu. Na ułożoną drugą warstwę ogórków kładziemy baldach kopru.
Zalewamy solanką składającą się z 6 łyżek soli himalajskiej, grubej i 3 litrów wody. Można użyć innej soli o łyżkę mniej. Musimy solankę spróbować. Zakręcamy słoje i wynosimy do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde. Smacznego!!!