Ogórki, korniszony kiszone w słojach na zimę. Po ukiszeniu są twarde,smaczne, idealne do sałatek.
Ogórki kiszone w słojach.
Składniki
- ogórki gruntowe (korniszony, małe) 3 kg
- sól himalajska 6 łyżek
- łodygi i baldachy kopru
- Czosnek 2 główki
- Chrzan 12 plastrów
- woda 3 litry
Składniki
- ogórki gruntowe (korniszony, małe) 3 kg
- sól himalajska 6 łyżek
- łodygi i baldachy kopru
- Czosnek 2 główki
- Chrzan 12 plastrów
- woda 3 litry

Etapy przygotowania
Do kiszenia użyłam małych ogóreczków, korniszony. Po ukiszeniu są twarde i smaczne. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Ogórki muszą napić się wody. W między czasie parzymy 2 słoje 3 litrowe, wycieramy do suchego. Na dno słoja kładziemy 3 plastry chrzanu, łodygi i baldach kopru oraz połowę pokrojonej, nie obieranej główki czosnku. Układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków kładziemy ponownie koper, czosnek, plastry chrzanu. Układamy drugą warstwę ogórków, także pionowo, jasną końcówką do dołu. Na ułożoną drugą warstwę ogórków kładziemy baldach kopru.

Zalewamy solanką składającą się z 6 łyżek soli himalajskiej, grubej i 3 litrów wody. Można użyć innej soli o łyżkę mniej. Musimy solankę spróbować. Zakręcamy słoje i wynosimy do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 242
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 80
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 214
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 121
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 242
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 314

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 80



Składniki
- ogórki gruntowe (korniszony, małe) 3 kg
- sól himalajska 6 łyżek
- łodygi i baldachy kopru
- Czosnek 2 główki
- Chrzan 12 plastrów
- woda 3 litry
Do kiszenia użyłam małych ogóreczków, korniszony. Po ukiszeniu są twarde i smaczne. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Ogórki muszą napić się wody. W między czasie parzymy 2 słoje 3 litrowe, wycieramy do suchego. Na dno słoja kładziemy 3 plastry chrzanu, łodygi i baldach kopru oraz połowę pokrojonej, nie obieranej główki czosnku. Układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków kładziemy ponownie koper, czosnek, plastry chrzanu. Układamy drugą warstwę ogórków, także pionowo, jasną końcówką do dołu. Na ułożoną drugą warstwę ogórków kładziemy baldach kopru.
Zalewamy solanką składającą się z 6 łyżek soli himalajskiej, grubej i 3 litrów wody. Można użyć innej soli o łyżkę mniej. Musimy solankę spróbować. Zakręcamy słoje i wynosimy do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde. Smacznego!!!