Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26208
Dodano: 13.07.2018
Odsłon: 4028
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do kiszenia użyłam małych ogóreczków, korniszony. Po ukiszeniu są twarde i smaczne. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Ogórki muszą napić się wody. W między czasie parzymy 2 słoje 3 litrowe, wycieramy do suchego. Na dno słoja kładziemy 3 plastry chrzanu, łodygi i baldach kopru oraz połowę pokrojonej, nie obieranej główki czosnku. Układamy pionowo warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków kładziemy ponownie koper, czosnek, plastry chrzanu. Układamy drugą warstwę ogórków, także pionowo, jasną końcówką do dołu. Na ułożoną drugą warstwę ogórków kładziemy baldach kopru.
Zalewamy solanką składającą się z 6 łyżek soli himalajskiej, grubej i 3 litrów wody. Można użyć innej soli o łyżkę mniej. Musimy solankę spróbować. Zakręcamy słoje i wynosimy do piwnicy. Ogórki wychodzą bardzo smaczne i twarde.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 13 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Też dziś w zaprawach siedzę ;-) pogoda barowa,cały czas pada to co tu robić. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz