Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 5463

Dodano:

Odsłon: 415

Bardzo lubię ogórki konserwowe w wersji pikantnej - z dodatkiem ostrej papryczki - i takich robię najwięcej. Ale takie w łagodniejszej wersji też muszą znaleźć się na piwnicznej półeczce:) Ogórki konserwowe łagodne po mojemu:)

Składniki

  • ogórki /1-1,5kg/
  • zalewa:
  • woda 3 szklanki
  • ocet 200 ml
  • cukier 12 dag
  • sól 1 łyżka płaska
  • do każdego słoika 1 l:
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 5-7 ziaren
  • ziele angielskie 3-5 ziaren
  • czosnek 2-3 ząbki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestygnięcia.
    Do słoików wrzucamy przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, gorczycę i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
    Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoikach, zalewamy przygotowaną przestygniętą zalewą i zakręcamy.
    Pasteryzujemy ok. 5 min. i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń