Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 143

Wśród tegorocznych przetworów nie mogło zabraknąć moich ulubionych ogórków konserwowych według przepisu mojej mamy :) Pyszne, chrupiące, aromatyczne i...znikające zdecydowanie za szybko ;) Przepis ten jest ze mną od lat, taki smak pamiętam z dzieciństwa i taki odtwarzam w swojej kuchni. Korniszony to jedna z przekąsek, która obowiązkowo gości na każdej imprezie, świetnie sprawdza się w sałatkach oraz jako dodatek do drugiego dania czy na kanapki.

Składniki

  • Na ok. 11 1 litrowych słoików:
  • ogórki gruntowe mniejsze 5 kg
  • Zalewa (na każdy słoik):
  • ocet 10% 4 łyżki
  • Cukier 4 łyżeczki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • woda (przefiltrowana)
  • Dodatkowo (na każdy słoik):
  • koper 2 gałązki
  • chrzan korzeń kawałek 5 cm
  • Gorczyca 1/2 łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziele angielskie 3 ziarna
  • Liść laurowy 3 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty 4 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń