Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe pikantne

Ogórki konserwowe pikantne

Autor:

Przepisów i artykułów: 588 Ocena: 4600

Dodano:

Odsłon: 1696

Sezon ogórkowy uważam za otwarty:) Dziś niespodziewanie dostałam dwa kg. ogórków. Oprócz małosolnych postanowiłam wypróbować przepis na ostre. Ale nie miałam świeżej papryczki chili więc wykorzystałam chili peperoncini - suszone papryczki, które można znaleźć na półkach z przyprawami. Ta papryczka /choć suszona/ daje ogórkom kopa i podkręca smak:)

Składniki

  • ogórki ogrodowe średniej wielkości
  • woda 3 szklanki
  • ocet 10% 200 ml
  • cukier 9 łyżek z czubkiem
  • sól 1 łyżeczka kopiasta
  • do każdego słoika 900 ml:
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz czarny 5 ziaren
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczki peperoncini suszone 3-4 szt
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe pikantne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Odstawiamy do przestudzenia.
    Do każdego słoika wrzucamy gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, papryczki i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
    Następnie w słoiku układamy ogórki - jeden blisko drugiego ale nie ubijamy ich - i zalewamy przestygniętą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5-6 min. w rondlu, wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń