Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49362

Dodano:

Odsłon: 20376

Ogórki konserwowe bez skórki w miodowej zalewie. Lekko słodkawe, lekko kwaśne, pachnące czosnkiem i koperkiem. Na przygotowanie takich ogórków skusiła mnie Kasia, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, jednocześnie polecając przepis.

Składniki

  • ogórki tyle, ile uzbieramy
  • ziele angielskie 2 ziarenka do każdego słoika
  • liść laurowy 1 sztuka do każdego słoika
  • gorczyca kilka ziarenek do każdego słoiczka
  • czosnek 1 ząbek do każdego słoika
  • koper 1 mała gałązka do każdego słoika
  • zalewa:
  • woda 1 litr
  • ocet 4 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na spód każdego słoiczka wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, odrobinę kopru i obrany czosnek. Następnie słoiczki wypełniamy ogórkami.

  2. Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Zimną zalewę wlewamy do słoiczków z ogórkami.
    Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, po czym słoiki mocno zakręcamy

  3. Ogórki w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na drewnianą deseczkę i pozostawiamy do wystudzenia.

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 sierpnia 2015 akurat zostały mi ogórki,, niewymiarowe,,które nie chciały zmieścić się w słoikach, a tu superowe ich wykorzystanie, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń