Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe z chili to propozycja dla amatorów pikantnych potraw. Robi się je podobnie jak ogórki konserwowe, tylko do słoiczków wkładamy kilka pasków papryczki chili. W zależności od tego, jaką ostrość ogórków chcemy osiągnąć, dodajemy odpowiednią ilość papryczki. U mnie są to dwa podłużne paski czerwonej papryczki chili.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 336
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4798
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 94
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 123
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 336
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4798
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 94
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 123
Składniki
Ogórki myjemy Słoiki i przykrywki myjemy, wyparzamy
Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Należy wszystkie składniki zagotować Do każdego słoika wsypujemy ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, duży ząbek czosnku ( ja kroję na pół ) i liść laurowy
W słoikach ściśle układamy ogórki. Między nie wciskamy kawałek chrzanu, po dwa paski papryczki, baldach kopru i zalewamy zalewą tak, aby przykryła ogórki
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 12 - 15 minut ( duże litrowe słoiki, mniejsze krócej )
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni lub piwnicy