Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe chrupiące ogóreczki z chili i czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)
Polecam.
Odsłon: 1251
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1662
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Polecam.
Odsłon: 1251
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1662
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Składniki
Krok 1. Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków. Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 3. Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie. Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Miłego gotowania!