Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki krokodylki z chili

Ogórki krokodylki z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4736

Dodano:

Odsłon: 2771

Małe chrupiące ogóreczki z chili i czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)

Składniki

  • 2,5kg świeżych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • Ogórki krokodyli zalewa:
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 600g cukru
  • 1 główka czosnku, drobno siekamy ząbki
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki krokodylki z chili

Przygotowanie

  1. Krok 1.

    Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
    Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.

  2. Krok 3.
    Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie.
    Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń