Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1743

Dodano:

Odsłon: 19999

Zdecydowanie uwielbiam! Już od dłuższego czasu miałam chętkę na takie ogórki. Wreszcie się doczekałam. Nareszcie pojawiły się pierwsze ogóreczki na mojej działce, więc od razu postanowiłam wyciągnąć słoiki i przygotować ten pyszny dodatek. Teraz pozostaje odczekać 2 dni, by moc pałaszować do woli pyszne, chrupiące ogóreczki.

Składniki

  • 1kg małych ogórków gruntowych
  • 1,5l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia chrzanu
  • niewielka wiązka kopru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Sól rozpuszczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Garnek z wodą odstawiamy w chłodne miejsce, by zalewa ostygła. Do słoików na dno wkładamy koper, ząbki czosnku i chrzan.

  2. Umyte ogórki upychamy ciasno do słoików. Zalewamy ostudzoną wodą (ogórki muszą być przykryte wodą). Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce.

  3. Po 2-3 dniach ogórki będą gotowe do spożycia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 lipca 2014 przepyszne! takie swoje ogóreczki są najlepsze ;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń