Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem wielbicielką ogórków małosolnych. Uwielbiam takie świeżutkie, ledwo podkiszone ogórki prosto ze słoja. Do jedzenia jak na mój gust nadają się już po 2 dniach, choć tak naprawdę wszystko zależy od ogórków i od temperatury i od tego, jakie ogórki się lubi, te bardziej podkiszone czy te mniej. Im cieplej, tym kiszenie przebiega szybciej. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, to na delektowanie się ogórkami musimy poczekać 3-4 dni. W tym roku mam już pierwsze kiszenie za sobą. Do mojego garnka lub dużego słoja, w którym kiszę ogórki, mieszczą się dwa kilogramy tych wyśmienitych warzyw. Podaję więc składniki na taką ilość ogórków. Jako, że było ciepło, ogórki były dobrze ukiszone już na 3 dzień, mimo, że nie ma jeszcze malutkich ogórków, więc i te moje były średniej wielkości. Ogórki małosolne są doskonałe do kanapek, do surówek obiadowych czy też jako zagryzka np do grilla. U nas zawsze musi być słój ogórków do grilla!
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 79
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 79
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy
Do słoja, w którym kisimy ogórki wkładamy koperek, ząbki czosnku i chrzan
Następnie układamy w słoju ogórki
Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami soli i gorącą wlewamy do słoika
Ogórki nie powinny wystawać ponad powierzchnię wody, przykrywamy je więc talerzykiem, aby nie wystawały nad powierzchnię wody. Zakrywamy przykrywką lub tylko gazą i pozostawiamy na kilka dni do ukiszenia. Już za dwa dni można sprawdzić, czy ogórki są ukiszone