Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem wielbicielką ogórków małosolnych. Uwielbiam takie świeżutkie, ledwo podkiszone ogórki prosto ze słoja. Do jedzenia jak na mój gust nadają się już po 2 dniach, choć tak naprawdę wszystko zależy od ogórków i od temperatury i od tego, jakie ogórki się lubi, te bardziej podkiszone czy te mniej. Im cieplej, tym kiszenie przebiega szybciej. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, to na delektowanie się ogórkami musimy poczekać 3-4 dni. W tym roku mam już pierwsze kiszenie za sobą. Do mojego garnka lub dużego słoja, w którym kiszę ogórki, mieszczą się dwa kilogramy tych wyśmienitych warzyw. Podaję więc składniki na taką ilość ogórków. Jako, że było ciepło, ogórki były dobrze ukiszone już na 3 dzień, mimo, że nie ma jeszcze malutkich ogórków, więc i te moje były średniej wielkości. Ogórki małosolne są doskonałe do kanapek, do surówek obiadowych czy też jako zagryzka np do grilla. U nas zawsze musi być słój ogórków do grilla!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8745
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7459
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5100
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328178
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8745
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7459
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5100
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328178
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy
Do słoja, w którym kisimy ogórki wkładamy koperek, ząbki czosnku i chrzan
Następnie układamy w słoju ogórki
Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami soli i gorącą wlewamy do słoika
Ogórki nie powinny wystawać ponad powierzchnię wody, przykrywamy je więc talerzykiem, aby nie wystawały nad powierzchnię wody. Zakrywamy przykrywką lub tylko gazą i pozostawiamy na kilka dni do ukiszenia. Już za dwa dni można sprawdzić, czy ogórki są ukiszone