Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze. Takie ogóreczki są idealne do wszystkich grillowanych potraw mięsnych i są jak najbardziej FIT :)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12052
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 145
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8858
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155512
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1206
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12052
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 145
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8858
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155512
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1206
Składniki
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju użyto około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne. Smacznego!!!