Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne (lekko ukiszone)

Przepis dnia 2021-06-11
Ogórki małosolne (lekko ukiszone)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1738 Ocena: 28156

Dodano:

Odsłon: 4300

Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze. Takie ogóreczki są idealne do wszystkich grillowanych potraw mięsnych i są jak najbardziej FIT :)

Składniki

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • chrzan 10 plasterków
  • koper z baldachami
  • czosnek 1 główka
  • sól 3 łyżki
  • woda 3 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne (lekko ukiszone)

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy warstwę ogórków. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1 duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju użyto około 3 litów solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 czerwca O tak! Takie są najlepsze jak pojawi się kwaskowy smak!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 czerwca O właśnie takie uwielbiam,dziś ukisić,a jutro jeść,przepyszne...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 czerwca Piękne te ogórki Pani wyszły:-)

A gdzie ta woda z tych ogórków?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń