Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mąż Italiano całe lato zajada się tymi ogórkami. Zapraszam na mój kanał kuchni włoskiej na Youtube do obejrzenia filmu oraz na inne przepisy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4632
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418188
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4632
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418188
Składniki
Ogórki przed zrobieniem moczymy co najmniej 30 minut. Ogórki jeśli chcemy ,aby zrobiły się szybko ,to końcówki obcinamy. Przygotowujemy zalewę do ogórków. I tak jeśli chcemy ,aby bardzo szybko nam się zrobiły, to wówczas używamy przegotowanej gorącej wody w przeciwnym razie używamy zimnej przegotowanej wody. Do wody dodajemy sól kamienną oraz gorczycę. Wszystko to dobrze zamieszać ,aby sól się rozpuściła. Do dużego wysterylizowanego słoja na dno układamy chrzan ,czosnek ,koper oraz 2 listki porzeczki lub winogronu jeśli chcemy mieć wyjątkowy smak ogórków. Do słoja układamy ciasno ogórki przekładamy jeszcze koprem ,dodajemy kawaka liścia chrzanu ,pozostałe liście porzeczki. Zalewamy zalewą tak ,aby pokryć całe ogórki przykrywamy liściem chrzanu ,nie zakręcamy . Pozostawiamy w ciepłym miejscu na dwa dni. I gotowe! Jeśli latem są chłodne dni to polecam zalać gorącą zalewą wówczas proces kiszenia będzie bardzo szybki oraz pamiętajmy obciąć końcówki ogórków. Tak jak widać na fotce obok. Zapraszam na mój kanał do obejrzenia filmu ,krok po kroku , będziesz miał okazję zobaczyć jak mój mąż Włoch zajada się ogórasami małosolnymi. Smacznego! Buon appetito!