Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki meksykańskie - bez pasteryzowania !!!

Ogórki meksykańskie - bez pasteryzowania !!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 643

Dodano:

Odsłon: 23814

Bardzo aromatyczne, pikantne i chrupiące ogórki w łatwej do zrobienia zalewie. Idealne do potraw z grilla.

Składniki

  • ogórki 4 kg
  • sól 8 łyżek
  • przyprawa chili 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki (ja daję trochę więcej)
  • czosnek 3 główki
  • ocet 10% - 1 1/2 szklanki (można dać więcej)
  • cukier 1/2 kg
  • liść laurowy 6 szt
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • słodka papryka w proszku 1 łyżka
  • papryka suszona w płatkach 1 łyżka
  • gorczyca 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić w plastry 2 cm.Posypać solą i odstawić na 8 godzin co jakiś czas mieszając. Odcedzić.

  2. Zagotować olej, gorącym polać plastry ogórków. Wymieszać.

  3. Czosnek obrać, rozetrzeć i dać do ogórków, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę i płatki papryki suszonej

  4. Zagotować ocet, dodać cukier mieszając aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki.

  5. Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Włożyć do wyparzonych słoików i zalać zalewą . Zakręcić słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu. NIE GOTOWAĆ !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gorzalka 25 lipca Jaką zalewą zalewać ogórki po 12 godzinach? bo zalewę wlałem przed odstawieniem na 12 godzin. zrobić ponownie taką samą?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń