Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki na ostro do słoików

Ogórki na ostro do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2382

Dodano:

Odsłon: 13970

Przepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie.

Składniki

  • 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka papryczki chili w proszku
  • 2 główki czosnku
  • 1/2 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1/4 szklanki oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki na ostro do słoików

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę.
    Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny.

  2. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia.
    Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
    Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń