Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 201
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 49
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 356
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 34
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 201
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 49
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 356
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 34
Składniki
Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny.
Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.