Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93488
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2627
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93488
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2627
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Składniki
Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy w słupki. W zależmości jakiej wielkości mamy ogórki, jak mamy małe kroimy możemy je przekroić na 4 słupki, a jak średnie lub duże na sześć lub osiem części. Możemy pokroić również ogórki na plasterki. Następnie do ogórków wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na trzy godziny aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę. Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i olejem, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chilli w proszku. Jeżeli lubimy ostre ogórki to możemy dodać trzy łyżeczki chilli. Przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano dokończyć słoiki z ogórkami chilli. Po 12 godzinach przekładamy ogórki do słoików, następnie wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki. Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem. Tak przygotowane ogórki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.