Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z chili to fajna propozycja na zapełnienie spiżarki. Tak przygotowane ogórki to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3807
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 245
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 222
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3807
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 245
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 222
Składniki
Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy w słupki. W zależmości jakiej wielkości mamy ogórki, jak mamy małe kroimy możemy je przekroić na 4 słupki, a jak średnie lub duże na sześć lub osiem części. Możemy pokroić również ogórki na plasterki. Następnie do ogórków wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na trzy godziny aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę. Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i olejem, zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy chilli w proszku. Jeżeli lubimy ostre ogórki to możemy dodać trzy łyżeczki chilli. Przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano dokończyć słoiki z ogórkami chilli. Po 12 godzinach przekładamy ogórki do słoików, następnie wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki. Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem. Tak przygotowane ogórki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.