Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główne? Zamiast tradycyjnej mizerii przygotuj je po koreańsku. Mają słodko-kwaśny smak, który podbije podniebienia twoich domowników.
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 215
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 157
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 131
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 215
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 157
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 131
Składniki
Na początku przygotuj ogórki i cebulę. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, pozbądź się brudnych lub zniszczonych części. Ogórki przekrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie każdą z części jeszcze raz na pół. Teraz posiekaj tak, aby powstały kawałki o wielkości 3-4 cm. Cebulę pokrój w piórka.
Umieść warzywa w dużej misce, zasyp łyżką soli, a następnie wymieszaj. Odstaw na około godzinę, aby puściły wodę. Do dużego garnka lub miski wlej wodę. Wymieszaj ją z olejem lub oliwą z oliwek, cukrem, octem, papryką w proszku, solą i pieprzem. Posiekaj szczypiorek drobno i dodaj do marynaty. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i także dołóż do zalewy.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odsączone z wody ogórki i cebulę przełóż do większej miski. Zalej marynatą i podaj jako dodatek do dań. Tak przygotowaną przekąskę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Udekoruj ogórki sezamem. Opcjonalnie można urozmaicić ten przepis o odrobinę sosu sojowego i syropu klonowego.