Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główne? Zamiast tradycyjnej mizerii przygotuj je po koreańsku. Mają słodko-kwaśny smak, który podbije podniebienia twoich domowników.
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Składniki
Na początku przygotuj ogórki i cebulę. Umyj warzywa pod bieżącą wodą, pozbądź się brudnych lub zniszczonych części. Ogórki przekrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie każdą z części jeszcze raz na pół. Teraz posiekaj tak, aby powstały kawałki o wielkości 3-4 cm. Cebulę pokrój w piórka.
Umieść warzywa w dużej misce, zasyp łyżką soli, a następnie wymieszaj. Odstaw na około godzinę, aby puściły wodę. Do dużego garnka lub miski wlej wodę. Wymieszaj ją z olejem lub oliwą z oliwek, cukrem, octem, papryką w proszku, solą i pieprzem. Posiekaj szczypiorek drobno i dodaj do marynaty. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i także dołóż do zalewy.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odsączone z wody ogórki i cebulę przełóż do większej miski. Zalej marynatą i podaj jako dodatek do dań. Tak przygotowaną przekąskę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Udekoruj ogórki sezamem. Opcjonalnie można urozmaicić ten przepis o odrobinę sosu sojowego i syropu klonowego.