Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo łatwe do przygotowania ogórki po watykańsku już od wielu sezonów cieszą się ogromną popularnością. Czy właśnie takimi zajadają się w Watykanie? Tego nie możemy zagwarantować. Jesteśmy jednak przekonani, że jeśli ich spróbujecie, sami będziecie bardzo często powracać do tego przepisu.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 259
Składniki
Zacznij od przygotowania ogórków. Przekrój je wzdłuż, a następnie gotowe połówki jeszcze przetnij po środku. Możesz też pokroić ogórki w grube długie plastry. Przełóż warzywa do dużej miski, zasyp 3 łyżkami soli i zostaw na kilka godzin. Powinny puścić wodę. Kiedy tak się stanie, odsącz ogórki.
Do każdego słoika włóż na sam spód gałązkę kopru. Ułóż ogórki dosyć ciasno. Będą miękkie, dlatego wkładaj je partiami i spróbuj mocno dociskać. Za pomocą łyżeczki wsyp kilka rodzynek i 3 ziarenka pieprzu. Czosnek obierz i pokrój na plasterki albo w ósemki. Dodaj do każdego słoika. Jeśli dodajesz marchewkę, to jest czas aby ją obrać, pokroić na plastry i dodać do ogórków.
Przygotuj zalewę. Wodę wraz z octem umieść w dość szerokim naczyniu. Do garnka wsyp cukier i zacznij gotować na średnim ogniu. Kiedy zalewa będzie wrzeć, zalej nią ogórki z przyprawami. Teraz zagotuj garnek z wodą, wypełniony do połowy i przykryty na dnie ściereczką bawełnianą. Słoiki z ogórkami przenieś do naczynia i gotuj przez około 20 minut. Tak zapasteryzowane ogórki, pozostaw do wystygnięcia, a potem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.