Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w curry

Ogórki w curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4809

Dodano:

Odsłon: 357

Moje ostatnie /chyba:)/ przetwory ogórkowe w tym roku:ogórki w zalewie curry. Sprawdzony przepis na pyszne ogórki:)

Składniki

  • ogórki 2-3kg
  • woda 1,5 l
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • curry 3 łyżki kopiaste
  • do każdego słoika:
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 4-5 ziaren
  • cebula 1 plaster
  • czosnek 3-4 plastry
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki w curry

Przygotowanie

  1. Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestudzenia.
    Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cztery części i wykrawamy gniazda nasienne.
    Cebule i czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
    Do każdego słoika wkładamy gorczycę, pieprz ziarnisty, plastry cebuli i czosnku. Następnie układamy ogórki, zalewamy przygotowaną zalewą i słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń