Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1096 Ocena: 13668

Dodano:

Odsłon: 5193

Ogórki marynowane w musztardzie, która nadaje wyrazistego smaku. Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie ogórków na zimę jako dodatek do mięsa albo na kanapki.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • Składniki na zalewę:
  • 30 szklanek wody
  • 10 szklanek octu 10 %
  • 10 szklanek cukru
  • 60 łyżek musztardy sarepskiej
  • 20 łyżek soli
  • Składniki do słoika:
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w musztardzie

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.

  2. 2. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.

  3. 3. Ogórki układamy pionowo w słoikach.
    4. Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
    5. Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
    6. Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

  4. 7. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    8. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń