Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 256

Słodko-kwaśne ogórki w musztardzie to idealny dodatek do obiadu, sałatek czy na kanapki. Są tak dobre, że znikają w oka mgnieniu ;)

Składniki

  • ogórki gruntowe 6 kg
  • Zalewa:
  • Woda 2 1/2 litra
  • ocet 10% 2 1/2 szklanki
  • cukier 3 3/4 szklanki
  • Sól 5 łyżek
  • musztarda 15 łyżeczek
  • czarny pieprz w ziarnach 3 szt. na każdy słoik
  • Ziele angielskie 3 szt. na każdy słoik
  • Gorczyca 1/2 łyżeczki na każdy słoik
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w musztardzie

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo (ciasno) w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń