Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w plasterkach, w zalewie octowej.

Ogórki w plasterkach, w zalewie octowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1806 Ocena: 29237

Dodano:

Odsłon: 535

Bardzo smaczne, marynowane plasterki z ogórków, smakują jak pikle. Świetnie nadają się jako dodatek do różnych dań obiadowych.

Składniki

  • ogórki gruntowe 5 kg
  • sól 4 łyżki
  • gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Koper
  • Zalewa na 1 litr:
  • ocet 10% 200 ml
  • woda przegotowana 800 ml
  • sól 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w plasterkach, w zalewie octowej.

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    0,5 szklanki octu 10% + 2 szklanki przegotowanej wody,
    sól 1,5 łyżki, cukier 2 łyżki, do smaku.

    Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń