Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu trwa szaleństwo przetworów. Przyszła w końcu pora na ogórki. Tym razem padł wybór na zalewę curry. Ja curry bardzo lubię, więc tym bardziej nie mogę już się doczekać, kiedy ogóreczki będą gotowe do jedzenia – a trzeba poczekać chociaż 2 tygodnie …
Ogórki dobrze myję, wkładam do miski z zimną wodą i pozostawiam około godziny, potem obieram i z powrotem wrzucam je do miski.
Na spód każdego słoiczka wkładam kilka plastrów cebuli, wsypuję łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i 1 ziele angielskie. Ogórki kroję na plasterki, w słupki lub po prostu siekam.
Kawałki ogórków układam jak mogę najciaśniej w słoikach, ale pamiętam, aby pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika.
Przygotowuję zalewę – do garnka wlewam 5 szklanek wody i doprowadzam do wrzenia. Dolewam ocet, wsypuję cukier, sól, curry i kurkumę.
Wszystko dobrze mieszam, aby składniki się rozpuściły.
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zalewam ogórki w słoikach zalewą – nie wypełniam jednak słoików do brzegu, pozostawiam około 0,5cm.
Dobrze zakręcam.
Teraz pozostaje tylko pasteryzacja – na spód garnka kładę szmatkę, ustawiam słoiki i zalewam wodą, ale tak aby nie przykryła ona słoików. Włączam ogień pod garnkiem, doprowadzam wodę do wrzenia i na małym ogniu gotuję 5-10 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki, ustawiam je do góry nogami i pozostawiam tak, aż wystygną.
Na pierwszą degustację powinniśmy poczekać minimum 2 tygodnie.
Smacznego!!!
Moje ostatnie /chyba:)/ przetwory ogórkowe w tym roku:ogórki w zalewie curry....
Odsłon: 2408
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 14
Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z młodej kapusty z dodatkiem kie...
Odsłon: 30
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 31
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 14
Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z młodej kapusty z dodatkiem kie...
Odsłon: 30
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest...
Odsłon: 31
Składniki
Ogórki dobrze myję, wkładam do miski z zimną wodą i pozostawiam około godziny, potem obieram i z powrotem wrzucam je do miski.
Na spód każdego słoiczka wkładam kilka plastrów cebuli, wsypuję łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i 1 ziele angielskie. Ogórki kroję na plasterki, w słupki lub po prostu siekam.
Kawałki ogórków układam jak mogę najciaśniej w słoikach, ale pamiętam, aby pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika.
Przygotowuję zalewę – do garnka wlewam 5 szklanek wody i doprowadzam do wrzenia. Dolewam ocet, wsypuję cukier, sól, curry i kurkumę. Wszystko dobrze mieszam, aby składniki się rozpuściły.
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zalewam ogórki w słoikach zalewą – nie wypełniam jednak słoików do brzegu, pozostawiam około 0,5cm. Dobrze zakręcam.
Teraz pozostaje tylko pasteryzacja – na spód garnka kładę szmatkę, ustawiam słoiki i zalewam wodą, ale tak aby nie przykryła ona słoików. Włączam ogień pod garnkiem, doprowadzam wodę do wrzenia i na małym ogniu gotuję 5-10 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki, ustawiam je do góry nogami i pozostawiam tak, aż wystygną. Na pierwszą degustację powinniśmy poczekać minimum 2 tygodnie. Smacznego!!!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 6158
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 299