Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu trwa szaleństwo przetworów. Przyszła w końcu pora na ogórki. Tym razem padł wybór na zalewę curry. Ja curry bardzo lubię, więc tym bardziej nie mogę już się doczekać, kiedy ogóreczki będą gotowe do jedzenia – a trzeba poczekać chociaż 2 tygodnie …
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1257
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1447
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 726
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 147
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1257
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1447
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 726
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 147
Składniki
Ogórki dobrze myję, wkładam do miski z zimną wodą i pozostawiam około godziny, potem obieram i z powrotem wrzucam je do miski.
Na spód każdego słoiczka wkładam kilka plastrów cebuli, wsypuję łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i 1 ziele angielskie. Ogórki kroję na plasterki, w słupki lub po prostu siekam.
Kawałki ogórków układam jak mogę najciaśniej w słoikach, ale pamiętam, aby pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika.
Przygotowuję zalewę – do garnka wlewam 5 szklanek wody i doprowadzam do wrzenia. Dolewam ocet, wsypuję cukier, sól, curry i kurkumę. Wszystko dobrze mieszam, aby składniki się rozpuściły.
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zalewam ogórki w słoikach zalewą – nie wypełniam jednak słoików do brzegu, pozostawiam około 0,5cm. Dobrze zakręcam.
Teraz pozostaje tylko pasteryzacja – na spód garnka kładę szmatkę, ustawiam słoiki i zalewam wodą, ale tak aby nie przykryła ona słoików. Włączam ogień pod garnkiem, doprowadzam wodę do wrzenia i na małym ogniu gotuję 5-10 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki, ustawiam je do góry nogami i pozostawiam tak, aż wystygną. Na pierwszą degustację powinniśmy poczekać minimum 2 tygodnie. Smacznego!!!