Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w plastrach w zalewie curry są smaczne, chrupiące, lekko pikantne i o obłędnym aromacie. Jeśli chcesz, by warzywa nabrały jeszcze głębszej barwy, dodaj do marynaty łyżkę kurkumy. Ogórki pokrój w poprzek lub wzdłuż – w zależności od przeznaczenia marynowanej sałatki. Warzywa w curry możesz wykorzystać jako składnik kanapek, sałatek lub zjeść jako przekąskę w towarzystwie pieczywa, serów lub wędlin. Sprawdzają się także jako dodatek do obiadu i zamiennik klasycznej mizerii.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1511
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231903
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5029
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1511
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231903
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5029
Składniki
Do garnka wlej wodę, ocet, cukier i curry. Zagotuj i ostudź. Umyj i obierz ogórki, a następnie poszatkuj je w plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa.
Do słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego i ciasno układaj odciśnięte z soku ogórki. Na wierzchu ułóż gałązki i baldaszki kopru. Zalej słoiki zalewą i mocno zakręć.
Pasteryzuj ogórki około 5 minut (licząc od momentu zagotowania wody). Potem ostrożnie wykładaj na ręcznik, odwracając do góry dnem i pozwól całkowicie wystygnąć. Pozostaw na 12 godzin, a następnie odstaw w chłodne miejsce. Możesz przechowywać marynowane ogórki całą zimę.