Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w plastrach w zalewie curry są smaczne, chrupiące, lekko pikantne i o obłędnym aromacie. Jeśli chcesz, by warzywa nabrały jeszcze głębszej barwy, dodaj do marynaty łyżkę kurkumy. Ogórki pokrój w poprzek lub wzdłuż – w zależności od przeznaczenia marynowanej sałatki. Warzywa w curry możesz wykorzystać jako składnik kanapek, sałatek lub zjeść jako przekąskę w towarzystwie pieczywa, serów lub wędlin. Sprawdzają się także jako dodatek do obiadu i zamiennik klasycznej mizerii.
Do garnka wlej wodę, ocet, cukier i curry. Zagotuj i ostudź.
Umyj i obierz ogórki, a następnie poszatkuj je w plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa.
Do słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego i ciasno układaj odciśnięte z soku ogórki. Na wierzchu ułóż gałązki i baldaszki kopru. Zalej słoiki zalewą i mocno zakręć.
Pasteryzuj ogórki około 5 minut (licząc od momentu zagotowania wody). Potem ostrożnie wykładaj na ręcznik, odwracając do góry dnem i pozwól całkowicie wystygnąć. Pozostaw na 12 godzin, a następnie odstaw w chłodne miejsce. Możesz przechowywać marynowane ogórki całą zimę.
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 45
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 315
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 45
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 315
Składniki
Do garnka wlej wodę, ocet, cukier i curry. Zagotuj i ostudź. Umyj i obierz ogórki, a następnie poszatkuj je w plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa.
Do słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego i ciasno układaj odciśnięte z soku ogórki. Na wierzchu ułóż gałązki i baldaszki kopru. Zalej słoiki zalewą i mocno zakręć.
Pasteryzuj ogórki około 5 minut (licząc od momentu zagotowania wody). Potem ostrożnie wykładaj na ręcznik, odwracając do góry dnem i pozwól całkowicie wystygnąć. Pozostaw na 12 godzin, a następnie odstaw w chłodne miejsce. Możesz przechowywać marynowane ogórki całą zimę.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę
Przetwory
Tarta kalarepa z warzywami do słoików na zimową zupę
Przetwory
Młoda kapusta z papryka na zimę do słoików. Przepis babci.
Przetwory
Krokodylki w zalewie słodko-kwaśnej
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę
Bardzo prosta i pyszna sałatka z ogórków do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 102
Tarta kalarepa z warzywami do słoików na zimową zupę
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 45