Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w plastrach w zalewie curry są smaczne, chrupiące, lekko pikantne i o obłędnym aromacie. Jeśli chcesz, by warzywa nabrały jeszcze głębszej barwy, dodaj do marynaty łyżkę kurkumy. Ogórki pokrój w poprzek lub wzdłuż – w zależności od przeznaczenia marynowanej sałatki. Warzywa w curry możesz wykorzystać jako składnik kanapek, sałatek lub zjeść jako przekąskę w towarzystwie pieczywa, serów lub wędlin. Sprawdzają się także jako dodatek do obiadu i zamiennik klasycznej mizerii.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5975
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8378
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5760
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5975
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9037
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8378
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5760
Składniki
Do garnka wlej wodę, ocet, cukier i curry. Zagotuj i ostudź. Umyj i obierz ogórki, a następnie poszatkuj je w plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa.
Do słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego i ciasno układaj odciśnięte z soku ogórki. Na wierzchu ułóż gałązki i baldaszki kopru. Zalej słoiki zalewą i mocno zakręć.
Pasteryzuj ogórki około 5 minut (licząc od momentu zagotowania wody). Potem ostrożnie wykładaj na ręcznik, odwracając do góry dnem i pozwól całkowicie wystygnąć. Pozostaw na 12 godzin, a następnie odstaw w chłodne miejsce. Możesz przechowywać marynowane ogórki całą zimę.