Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4890

Dodano:

Odsłon: 28448

No i jeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie (Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków?

Składniki

  • ok. 1,5kg ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • Zalewa:
  • 0,5szkl. octu
  • 0,5szkl. oleju
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 30g przyprawy gyros
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w zalewie gyros

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń