Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i jeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie (Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków?
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 885
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1872
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 885
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1872
Składniki
Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.