Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie keczupowej

Ogórki w zalewie keczupowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6197

Dodano:

Odsłon: 3049

Ogórków na zimę nigdy za wiele - przynajmniej w mojej spiżarni:) Tym razem ogóreczki /małe sztuki/ w łagodnej zalewie z keczupem.

Składniki

  • ogórki /małe/ ok. 3 kg
  • do każdego słoika:
  • koper 1 koszyk/kwiatostan
  • czosnek 1 ząbek
  • ziele angielskie 1 ziarno
  • pieprz 2 ziarna
  • gorczyca ok. 10 ziaren
  • zalewa:
  • woda 2,5 l
  • cukier 3 szklanki
  • sól 5 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • keczup 5 łyżek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki w zalewie keczupowej

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotowujemy zalewę- zagotowujemy i odstawiamy.
    Do każdego słoika wkładamy koszy kopru,czosnek pokrojony w plastry, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.
    Ogórki - wybrałam małe sztuki, które układałam w całości ale możemy użyć większych pokrojonych wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
    Ogórki obieramy i układamy w słoikach. Zalewamy przygotowaną lekko wystudzoną zalewą keczupową i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 8-10 min i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń