Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21608

Dodano:

Odsłon: 12810

Ogórki w zalewie musztardowej to klasyka. Chyba każdy, kto próbował kiedyś robić przetwory, sięga po ten przepis. Tak więc i ja muszę pochwalić się swoimi słoiczkami :)

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 10 łyżeczek musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz, ziele angielskie, gorczyca
  • 2 litry wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w zalewie musztardowej

Przygotowanie

  1. Ogórki dobrze myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Ogórki układamy w słoikach pionowo dosyć ciasno.

  2. Wodę zagotowujemy razem z cukrem, octem, solą, musztardą i miodem. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki zalewy ładnie się ze sobą połączyły. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki i dobrze zakręcamy.

  3. Wszystko pasteryzujemy około 10 minut. Słoiczki ustawiamy do góry nogami i zostawiamy tak do ostygnięcia.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń