Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w zalewie musztardowej to klasyka. Chyba każdy, kto próbował kiedyś robić przetwory, sięga po ten przepis. Tak więc i ja muszę pochwalić się swoimi słoiczkami :)
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 782
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1620
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6137
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8941
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 782
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1620
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6137
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8941
Składniki
Ogórki dobrze myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Ogórki układamy w słoikach pionowo dosyć ciasno.
Wodę zagotowujemy razem z cukrem, octem, solą, musztardą i miodem. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki zalewy ładnie się ze sobą połączyły. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki i dobrze zakręcamy.
Wszystko pasteryzujemy około 10 minut. Słoiczki ustawiamy do góry nogami i zostawiamy tak do ostygnięcia. Smacznego!!!