Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, więc ostatnio na bok odeszły słodkie wypieki, a ich miejsce zajęły przetwory ogórkowe, co widać na moim blogu, bo kilka ostatnich przepisów to przepisy na ogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie do zrobienia.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 43
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 117
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 457
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 90
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 129
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 43
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 117
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 457
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 90
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 129
Składniki
Słoiki, najlepiej litrowe, i nakrętki wyparzam i osuszam. Do każdego słoika wsypuję po łyżeczce soli. Wkładam po dwa półplasterki cebuli i wkładam gałązkę kopru. Ogórki myję w zimnej wodzie i układam ciasno w przygotowanych słoikach. Składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, musztardę i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcam i ustawiam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewam wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej pasteryzuję 5 minut, po czym wyciągam i odwracam do góry dnem, aby wystygły w tej pozycji. Zimne słoiki odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.